La zona d’Agramunt està poblada de “pedres”: els castells.

Les Rutes dels Castells ja fa temps que estan a la nostra disposició, però aquest no és el motiu d’aquesta entrada. La cita d’avui serveix per presentar la primera ruta creada sobre l’ordinador i recorreguda sobre el terreny per poder oferir-la a través del a pàgina Wikiloc

Wikiloc

Aquesta ruta està pensada per començar a oferir als possibles visitants uns cosells per recórrer el nostre territori, ja siguin aficionats a les excursions pel camp en bicicleta, a peu o, en el nostres cas, en vehicle tot terreny.

La Ruta comença a Agramunt, a la zona del polígon industrial, prenent el camí vell de Puigverd d’Agramunt, per una via nova creada per la concentració parcelària del canal Segarra-Garrigues.

La ruta visita Castellnou d’Ossó on podem visitar les restes d’una torre de guaita construïda en temps de l’ocupació musulmana, erigida sobre una antiquíssima torre romana que desgraciadament només coneixen els habitants del poble.

Seguim el nostre camí i recorrem una àrea molt propera al Canal Segarra-Garrigues, i si prenem compte podrem veure una de les enormes basses de compensació que s’estan construint a lo llarg de tot el recorregut d’aquesta canalització.

La següent parada ja és Florejachs: població  molt reconeguda pel seu castell i per una fira medieval que s’hi organitza anualment. 

Seguidament, sortint del poble, a l’esquerra, prenent un camí rural molt ben asfaltat arribem al Castell de les Sitges. Curiosament aquesta serà una anècdota de la ruta que estic explicant, doncs quan vaig passar pel castell vaig veure obert, i en entrar a interessar-me em vaig trobar a la mateixa propietària, que estava ultimant els preparatius de la propera obertura de temporada, el cap de setmana següent. L’atenció va ser excel·lent, la predisposició total i l’intercanvi de telèfons i contactes, així com el positiu comentari que faig, són mínim detall per part meva per correspondre l’amabilitat i el servei que se’m va oferir. Utilitzarem aquest contacte en el futur si o si, pel lloc, per l’amabilitat i per donar a conéixer un territori i uns monuments encara desconeguts per molts.

Seguim passant per Massoteres fins arribar a Vicfred, on també se’ns obren les portes del seu castell, una mena de casa per la que hi van circular insignes personalitats.

La ruta segueix passant per Viver de Segarra, on podrem visitar la seva església, i Sant Ramon, on podrem visitar el seu monestir.

El Castell d’Alta-Riba, en runes, está pasats uns quants kilòmetres, tot i que nosaltres el vam trobar tancat per obres. No tinc ni idea de què deuen voler reformar.

Passem per Santa Fe de Segarra, on també hi ha un castell, per acabar agafant la carretera direcció est fins a la població de Gàver, on hi ha el naixement del riu que dona nom a la Vall del Sió. Aquest riu travessa les comarques de la Segarra, l’Urgell i la Noguera per acabar essent afluent del Segre. Se n’otorga la capitalitat natural a Agramunt, però aquest tràmit no ha estat mai reconegut.

Retornarem per la mateixa carretera per agafar el camí que ens pujarà fins a Montfalcó Murallat. Un poblat medieval conservat tal qual, amb una casa d’allotjament rural al seu interior, on, amb una mica d’imaginació, podrem sentir com es devia viure d’antubi, a part de fer unes fotos precioses.

Baixarem per la carretera en direcció a les Oluges i, un cop passades i per un camí rural asfaltat arribarem a Malgrat. Aquest és un poble que no t’esperes, amb un castell que tampoc no t’esperes. Aturada obligatòria per descansar una estona i contemplar el paisatge.

Reprenem ruta direcció La Prenyanosa, passarem al costat d’Hostafrancs i Concabella i ens aturarem per veure dues petites meravelles. Una es una ermiteta anomenada de Sant Vicens de Concabella i l’altra, el Castell-Molí de Ratera. És una vergonya que els habitants de les rodalies, entre els quals m’hi incloc, no coneguem aquesta edificació d’orígen romànic adaptat a les necessitats dels temps. Parada obligatòria, evidentment.

Seguint per la carretera direcció Pallargues, passarem al costat de Vilagrasseta, una troballa originada per la construcció del Canal Segarra-Garrigues on es van destapar uns sepulcres excavats en roca viva que es creuen prehistòrics.

Passarem per Pallargues, Renant, per radere Puigverd d’Agramunt per acabar a la mateixa vila d’on vam sortir, i si seguiu el track fins el final, us portarà per l’Esglèsia de Santa Maria d’Agramunt, la Plaça amb el monument a l’11 de Setembre i fins a la Plaça del Pou, on hi ha l’oficina d’informació turística.

Es un primer track, i espero que n’hi hagi més, per que la nostra terra està plena de petites i humils meravelles que val la pena descobrir per evitar que es perdin en el record dels nostres avis.

Una salutació a tothom
Miquel

Ruta wikiloc: Descarrega rutaDescarrega ruta